Geraldine Visser, is hogeschooldocent voor de minor Goed leven met Dementie aan de Hogeschool Windesheim Zwolle. In een prachtig verhaal neemt zij je mee in hoe sociale robots nuttig kunnen zijn als therapeutische interventie voor mensen met dementie. Door met hen te communiceren, hen te betrekken bij interactie met anderen, een kalmerend effect te bieden, het zijn van een maatje, motivatie te geven en plezier te ervaren. Sociale robots moeten niet alleen nuttig en bruikbaar zijn. Het is ook belangrijk dat ze plezier geven en wenselijk zijn om te gebruiken. Vandemeulenbroucke e.a. spreken over een entertainmentrol van sociale robots.
Ze zouden bijvoorbeeld de radio af moeten kunnen spelen of muziek (on demand), moeten kunnen zingen, spelletjes doen, nieuws presenteren, weersverwachting geven of vertellen wat er op de kalender staat. Hoe meer plezier je aan de ene kant ervaart van sociale robots hoe meer je ze wil gebruiken. Door de behoeften aan plezier en entertainment te bevredigen, neemt namelijk de acceptatie van sociale robots toe. Het is daarom belangrijk bij de ontwikkeling van producten dat er meer nadruk komt op geluk en welbevinden.
Om te achterhalen hoe je dat plezier kunt ervaren, is het essentieel om samen met mensen met dementie technologie te ontwerpen. Maar bij de ontwikkeling van technologie gaat het veel te vaak óver mensen met dementie, alsof ze monddood zijn en niet meer in staat om aan te geven wat zij belangrijk vinden. Onderzoek laat echter zien, dat het wel degelijk mogelijk is hen te betrekken bij de ontwikkeling van IT applicaties én ze willen graag betrokken zijn bij de ontwikkeling van technologie. En dat niet alleen: samen ontwikkelen heeft een positieve invloed op empowerment, welbevinden en gevoel van controle. In deze workshop laat Geraldine je zien hoe je dat kunt doen aan de hand van onderzoek dat zij hebben gedaan voor Tinybot Tessa voor het lectoraat ICT-innovaties in de zorg van Hogeschool Windesheim.
Om deze inhoud te kunnen bekijken heb je een account nodig. Maak hieronder een account aan als je dat nog niet gedaan hebt of login aan de rechterkant als je al een account hebt.
Door samen met de andere partners het Kennisfestival mogelijk te maken zorg je voor het vergroten van de kennis over de kansen en mogelijkheden die technologie biedt in zorg en welzijn voor professionals als studenten. Door kennis te vergroten wordt bijgedragen aan de bewustwording, acceptatie en adoptie van technologie.
En belangrijk! Alleen partners blijven toegang houden tot het leerplatform wat na het Technologie, Zorg en Welzijn festival op 18 maart blijft bestaan. Zodat ze alle opnames van sessie terug kunnen kijken, gebruik kunnen blijven maken van andere materialen op de site en zo het platform kunnen inzetten in hun opleidings- en ontwikkeltrajecten voor studenten en zorgprofessionals.
Wil je ook partner worden om zo te helpen om kennis te vergroten en zo bij te dragen aan de bewustwording, acceptatie en adoptie van technologie? En toegang te krijgen tot het leerplatform na 18 maart? Neem even contact op met Miranda Pol om de mogelijkheden te verkennen m.pol@tza.nu