stip1
stip4

Kennisplatform over

Technologie in Zorg & welzijN

Initiator en samenbrenger van alle partijen Eric Wolkotte (TZA)

Eric houdt van fietsen. Lekker z`n hoofd leegmaken. Want wat gebeurt er veel met de TZA. Hij werkt nu alweer 6 jaar als ZZP’er vanuit zijn bedrijf Dkwadraat, na 10 jaar zich bij Kenniscentrum Calibris te hebben gestort op innovatieve leer-werktrajecten. Z’n eerste klus als zelfstandige was in het voorliggende veld, dat ging over leren en de samenwerking tussen professionals en bewonersinitiatieven. Daarnaast kwam hij al snel bij de, toen nog, Twentse Zorg Academie terecht. Samen met Rob Nijhuis, die trouwens ook een workshop geeft op het festival, bracht hij dit heel wat stappen verder. “Toen was het nog echt een project. We zijn begonnen met 5 organisaties als leden en zijn doorgegroeid naar een zelfstandige coöperatie met maar liefst 25 leden hier in Twente. Dat zijn onderwijsinstellingen, MBO en HBO, werkgevers, gemeenten en het zorgkantoor / zorgverzekeraar. Ook de TZA Achterhoek draait nu volop en we zijn gestart in Drenthe en de regio IJssel-Vecht. Goed daarbij om te zeggen dat al die TZA’s zelfstandig zijn. Maar waarbij de samenwerkring tussen de regio’s heel belangrijk is. Dat is echt onze meerwaarde. Nu dus niet meer de Twentse Zorg Academie, maar de Technologie & Zorg Academie. We merken dat dit een enorme vlucht neemt juist door dat synergievoordeel. Je kun veel meer uitwisselen zo en samen materialen ontwikkelen.

Praktijk is de kern

Onze eerste lesmodule introductie zorgtechnologie is een mooi voorbeeld. Die hebben wij gemaakt in Twente toen we net begonnen waren. De tweede maakten we met 2 regio’s. Dat kostte iedereen veel minder tijd en leverde een beter product op. Nu zijn we met 4 regio’s’ samen met een module bezig. En ja, je snapt het al. Met veel minder tijd maken we een product, dat veel meer mensen kunnen gebruiken en dat ook nog eens beter is. Meer en meer samenwerken is een ambitie die ons ook verder helpt. Waarbij het altijd gaat over bewustwording en acceptatie van technologie. En belangrijk: kennis en proberen zijn de twee pijlers waar het op gebaseerd is. Onze primaire doelgroepen zijn studenten, professionals en vrijwilligers. We richten ons daarbij op twee hoofdactiviteiten. De academie, waarin wel alle kennis delen. En het living Lab. Dat zijn fysieke en mobiele locaties, de probeerservice en de projecten waarin we samenwerken met bedrijven en instellingen. De praktijk is de kern.

Een collectieve opdracht

We organiseerden altijd al in de verschillende regio’s kleinere live events. Op een gegeven moment zeiden we ‘hoe gaaf zou het zijn als we studenten en professionals samenbrengen?’. Toen bleek dat alleen in Twente al snel best heel groot te worden. Maar ja… toen kwam ineens Corona. En besloten we om de uitdaging aan te pakken om helemaal voor online te gaan. Maar dat werd zo enthousiast ontvangen door alle onderwijsinstellingen, dat het doorgegroeid is tot waar we nu mee bezig zijn. We begonnen met de TZA Achterhoek, TZA Twente, het ROC van Twente, Saxion en het Graafschap college. Vervolgens zei iedereen ‘ik wil ook meedoen’. En dan wordt het ineens een heel groot evenement met al die partners. Plus de provincies die ook aangehaakt zijn. Heel gaaf. Super om te zien hoe zo’n idee wat je hebt dan uitgroeit tot zoiets. En mooi om naast de rol van initiator al die partijen samen te kunnen brengen. Een soort van verbinder zeg maar. Dan zie je ook dat we met elkaar een collectieve opdracht hebben. Om dit te faciliteren voor een brede doelgroep. Hoe gaaf is dat? Met zorgtechnologie in de praktijk als gemeenschappelijke deler. Ik denk dat we veel meer op elkaar lijken dan we denken. Voor iedereen is de vraag ‘hoe pas je die technologie toe?’ Super interessant om van elkaar te leren.

Blijvertje

Ja, ik denk dat dit Kennisfestival een blijvertje is. Als dit allemaal loopt zoals we verwachten, dan zou ik het supergaaf vinden om na de Corona-tijd er een ‘live-event’ van te maken met al die partijen samen. Voor al die mensen samen. Dat kan echt een jaarlijks evenement worden. Geweldig gaaf toch?

Gekoppelde video's

Deel dit artikel

Waarom partner worden?

Door samen met de andere partners het Kennisfestival mogelijk te maken zorg je voor het vergroten van de kennis over de kansen en mogelijkheden die technologie biedt in zorg en welzijn voor professionals als studenten. Door kennis te vergroten wordt bijgedragen aan de bewustwording, acceptatie en adoptie van technologie.

En belangrijk! Alleen partners blijven toegang houden tot het leerplatform wat na het Technologie, Zorg en Welzijn festival op 18 maart blijft bestaan. Zodat ze alle opnames van sessie terug kunnen kijken, gebruik kunnen blijven maken van andere materialen op de site en zo het platform kunnen inzetten in hun opleidings- en ontwikkeltrajecten voor studenten en zorgprofessionals.

Wil je ook partner worden om zo te helpen om kennis te vergroten en zo bij te dragen aan de bewustwording, acceptatie en adoptie van technologie? En toegang te krijgen tot het leerplatform na 18 maart? Neem even contact op met Miranda Pol om de mogelijkheden te verkennen m.pol@tza.nu